artikler
King Ayisoba - en ghanesisk historiefortæller
Med det borgerlige navn Albert Apozori har en 36-årig mand fra det nordligste Ghana i nærheden af b...
Læs mere
Kunstnerprofil: King Ayisoba
Med det borgerlige navn Albert Apozori har en 36-årig mand fra det nordligste Ghana i nærheden af b...
Læs mere

Fokus på stilarter: Afrobeat, highlife, hiplife …

Afrobeat, highlife, hiplife …

Jens Kristian Kisbye Dreyer

Afrobeat er en videreudvikling af musikstilen highlife, der opstod i Ghana i starten af forrige århundrede og hurtigt blev populær i de engelsktalende lande i Vestafrika. Highlife opstod som en blanding af en række vestafrikanske rytmer og rytmeinstrumenter og vestlige instrumenter som guitar, orgel og messingblæsere. Især er highlife ofte kendetegnet ved sine gyngende guitarfigurer, der ligger henover resten af musikken. Desuden bruges der meget call-and-response i sangene, som man kender fra mange afrikanske kulturer, dvs. at en sanger synger for og koret svarer.

 

I slut 60’erne blev den nigerianske musiker Fela Kuti og hans highlife-band Koola Lobitos inspireret af den amerikanske funkmusik med folk som James Brown i spidsen. Kuti satte skarpe blæser-riffs, underliggende bas-grooves og funky trommer til sin musik og skabte en stil, han selv kaldte afrobeat. Fela Kuti var inspireret af både den nigerianske yoruba-musik, der er en ganske avanceret rytmisk stil, der benytter flere lag af rytmer, der spiller med og mod hinanden – polyrytmik – og jazz, der især er kendetegnet ved avancerede akkordopbygninger og improvisation.

 

Stilen har udviklet sig i mange retninger siden, og mange af Kutis efterfølgere er mindre jazzede og rytmisk komplekse. King Ayisoba benytter f.eks. hverken blæsere, guitarer eller trommesæt. Men hans sange er bygget op omkring en simpel figur på samme måde som i afrobeat. Væk er de komplekse, polyrytmiske perkussion-figurer fra den traditionelle vestafrikanske musik og i stedet har

sangene et let fremadskridende groove. Denne yderligere forsimpling af musikken kan også findes i den ghanesiske pop- og dansemusik, kaldet hiplife. Hiplife er – som navnet antyder – inspireret af amerikansk hip hop og har også elementer fra r’n’b. Stilen blev grundlagt af den ghanesisk/amerikanske musiker Reggie Rockstone. Musikken er ikke så tung og trommebaseret som meget hip hop, men har beholdt sin rytmiske lethed og sit drive fra highlife og afrobeat.

 

I begyndelsen af sin karriere var King Ayisoba under hiplife-stjernen Terry Bonchakas vinger. Han tog ham med på sine turnéer indtil sin død i 2006, og King Ayisoba har siden beskrevet Terry Bonchaka som sin mentor. Hiplife-inspirationen kan tydeligt høre i sange som Modern Ghanaians og My Friend.

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
King Ayisoba/ Ghana - talks Bongo Soi
 
tværgående temaer
KING AYISOBA (GHANA)
Til foråret inviterer spillestedet Global Copenhagen til koncert med den ghanesiske kologo spi...
Læs mere