artikler
Afghanistans gyldne stemme – forfulgt for at synge
Sahar Afarin er for mange blevet symbolet på det nye Afghanistan. Hun er ung og smuk og fik sit gen...
Læs mere
Rubab
Rubab kaldes Afghanistans national-instrument. Det er en korthalset lut med flere slags strenge. In...
Læs mere

Fortælling om en musiker fra Afghanistan

Homayun Sakhi

Homayun Sakhi - fortælling om en musiker fra Afghanistan

Jens Kristian Kisbye Dreyer

Homayun Sakhi er musiker – udlært af sin far, der, ligesom han selv, mestrer instrumentet rubab. Instrumentet er et af hovedinstrumenterne i den afghansk-pashtunske klassiske musik, der har rødder i den indiske musik.

 

Med en opvækst i Kabuls berømte musikerkvarter Kuchech Khararbat sugede Humayun til sig fra de mange musikstilarter, der florede i kvarteret: Klassisk afghansk musik, persiske ghazals, hinduistiske raga’er samt indisk og pakistansk filmmusik, vestlig pop og ditto klassisk.

 

Hans horisont blev yderligere udvidet, da han med sin øvrige familie måtte flygte fra det borgerkrigshærgede land, hvor kampene nåede Kabul i 1992. De slog sig ned i den nordpakistanske by Peshawar, hvor Homayun Sakhi blev et navn i blandt de efterhånden mange eksil-afghanere. Og netop koncentrationen af mennesker fra hele Afghanistan blev en yderligere inspiration for den unge rubabspiller. I løbet af 1990’erne vandt den musikforagtende religiøst fundamentalistiske taleban-bevægelse terræn i borgerkrigen. Derfor søgte musikere fra mange regioner og musikcentre i det enorme land også til nordpakistan, og Sakhi fandt her nye facetter til sit spil i mødet med andre musiktraditioner.

 

Homayun Sakhis historie er et ganske godt eksempel på udviklingen i afghansk musik. Den er en righoldig blanding af indflydelse fra de omkringliggende lande – især Iran og Pakistan – samt den skæbne, det store centralasiatiske land har haft på godt og ondt med kolonialisering, handelsruter mellem Øst og Vest gennem landet, krige, skiftende magthavere  og efterhånden også påvirkning fra massemedier.

 

Se et videoklip med Homayun Sakhis ved at klike her.

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Kiran/ Canada/ Indien - interview
 
tværgående temaer
Den farlige musik
Alle gør det. Iranske ayatollaher og amerikanske supermarkeder. Censurerer musikken. Det skal der g...
Læs mere