artikler
Trommesang og dans
Før koloniseringen i og mødet med Europæere, var rammetrommen (qilaat) stort set det eneste musikin...
Læs mere
Kalattuut - Grønlandsk polka
Den første indflydelse på grønlandsk musikkultur sydfra, som man kan dokumentere historisk, var da ...
Læs mere
Grønlandsk kor og samlesang
Da den norske missionær Hans Egede ankom til Grønland i 1721 for, med støtte fra Frederik d. 4., ko...
Læs mere
Fra vaigat til The Eskimos - Populærmusikken kommer til Grønland
Siden Hans Egede ankom til Grønland i 1721, har landet været under dansk indflydelse i forskellig g...
Læs mere
Steder som mødesteder
Når man beskæftiger sig med musik fra Grønland, er det tydeligt, at globalisering har haft ind...
Læs mere
Grønlandsk musik og globalisering
I Grønland har mange af landets musikere igennem årtier arbejdet på at skabe en fornemmelse af et g...
Læs mere
Globalisering - indledning
’Globalisering’ er et udtryk vi konstant møder i medierne. Men hvad globalisering egentlig er, og h...
Læs mere

Grønlandsk musik og globalisering

Grønlandsk musik og globalisering

Udskriv Udskriv
af Andreas Otte

I Grønland har mange af landets musikere igennem årtier arbejdet på at skabe en fornemmelse af et grønlandsk sted i deres musik, men hvis man ikke kender historien bagved musikken, kan det være svært at opdage hvordan det gøres. Globalisering har gjort, at vi kan finde de samme typer musik mange forskellige steder i verden, men hvis man lytter godt efter, kan man næsten altid finde elementer i musikken, som er forbundet med det sted musikken er skabt. Grunden til dette er selvfølgelig, at det er mennesker som skaber musik, og selvom mange mennesker bruger en del tid på internettet, ser film fra Hollywood og lytter til de nyeste internationale hits på radioen, så er de stadigvæk mennesker som lever på bestemte steder, taler forskellige sprog, og identificerer sig med nogle bestemte ritualer og traditioner.

 

Vores forbindelser til steder og andre mennesker, er en måde der kan hjælpe os til at finde en plads i en verden, som måske ellers kan være uoverskuelig. Netop derfor kan det også virke skræmmende, hvis vi føler at vores egen plads i verden bliver truet, og at vi mister det overblik og de grænser, vi har bygget op i vores egen bevidsthed for at kunne overskue verden. Men det er meget vigtigt at vi forstår, at verden er mere kompliceret end vi normalt forestiller os den, og at de grænser vi sætter imellem steder og mennesker kun eksisterer i vores hoveder.

 

Globaliseringen har været på besøg hos os, vores forældre og vores forfædre før dem, og det er kun hvis vi benægter dette og tror der findes noget der er rent grønlandsk, rent dansk, eller rent engelsk, at vi for alvor narrer os selv. Det kan nemlig være meget ’grønlandsk’, at være en kunstner som både kender til rock, grunge og dubstep, såvel som trommesang og kalattuut. En kunstner som ved hvordan mattak (hvalhud med spæk) smager og hvordan nordlys ser ud. Hvad enten sådan en kunstner vælger at udtrykke disse erfaringer tydeligt i sin musik eller ej, så er alle steder, personer og deres musik et sammenrend af erfaringer og påvirkninger, og det er i virkeligheden denne sammenblanding, der gør alle personer og alle steder unikke.

 

En af kunstnerne fra Grønland har selv formuleret dette meget godt:

 

Hvis ikke jeg var vokset op her, og hvis ikke jeg havde mit sprog og var vokset op på Nørrebro eller et eller andet sted, så havde sangene måske ikke lydt sådan her. Altså, så havde det været noget helt andet.

Angu Motzfeldt, Nuuk (2009)

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Nanook/ Grønland - Kisimiineq
 
tværgående temaer
Hvor du fra? Jeg er fra…
Hvor er du fra? Spørgsmålet kan synes ligetil, og alligevel er det slet ikke så ligetil. For i glob...
Læs mere
Musik i globaliseringens tidsalder
I denne artikel tager vi et kig ud i musikkens globaliserede verden. For ligesom verden er blevet m...
Læs mere