artikler
KING AYISOBA (GHANA)
Til foråret inviterer spillestedet Global Copenhagen til koncert med den ghanesiske kologo spi...
Læs mere

Kunstnerprofil: King Ayisoba

King Ayisoba

Kunstnerprofil: King Ayisoba

Jens Kristian Kisbye Dreyer

Med det borgerlige navn Albert Apozori har en 36-årig mand fra det nordligste Ghana i nærheden af byen Bolgatanga skabt sig et navn med et to-strenget instrument – den lille lut kolokoen. Under navnet King Ayisoba har han søgt tilbage til den musikalske arv fra sin hjemegn – og resten af landet elsker det.

 

King Ayisoba ses sjældent uden sit instrument i en rem om halsen. Han har selv lavet det. Det er en udhulet kalebas med et udspændt gedeskind over og en træhals. Fra bunden af kroppen til enden af halsen går to nylonstrenge, som han slår an med et stort plastik-plektre.

 

“Fra jeg var helt lille har jeg været knyttet til kolokoen. Min bedstefar spillede koloko, og hver gang jeg så hans koloko, græd jeg indtil jeg fik lov til at holde den. Jeg spillede konstant. Til sidst overtalte jeg min far til, at jeg måtte tage ind til byen og spille for folk i stedet for at gå i skole. Her blev jeg så en dag opdaget,” fortæller King Ayisoba under et nyligt besøg i Danmark, hvor han skal møde den danske producer og musiker Pharfar.

 

King Aiysoba minder på en måde om sit instrument. Han er en lille mand med en lav stemme, der ikke gør meget væsen af sig. Men når han går i gang med en sang, kommer der kraft i stemmen, når han næsten brøler sit indledende ‘siri na’. I sin sang veksler han mellem en hæs brølen, en usædvanlig kraftig sangstemme og en nasal gnækken eller brægen.

 

“Mine mange stemmer er det, der adskiller mig fra de mange andre koloko-spillere på min egn. Og det er derfor, jeg kan spille med så mange forskellige kunstnere. Reggae, highlife, hiplife … Alle kan bruge mig, fordi jeg kan bruge min stemme på så mange måder.”

 

På samme måde ser instrumentet ikke ud af meget. Men det giver overraskende meget lyd, når strengene slås an, og i hænderne på en mand, der har spillet på koloko i tredive år, kan de to strenge give et overvældende varieret udvalg af melodier. 

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
King Ayisoba/ Ghana - talks Bongo Soi
 
tværgående temaer
Fra bryllupsmusiker til verdensstjerne
Hasna el Becharia er ingen årsunge, som hun sidder dér i sine grønne gevandter klar til at gå på sc...
Læs mere