artikler
Brasilien
Maga Bo er i aller højeste grad globaliseringens verdensmusiker. Med sin hard disk recorder re...
Læs mere
Ørkenrock med livet som indsats
Her har vi at gøre med en gammel kone, som spiller ørkenrock! Født og opvokset i den sydvestlig...
Læs mere
Musiketnologi - et greb i værktøjskassen
Musiketnologi forbindes ofte med noget eksotisk. Med opdagelsesrejsende og varme himmelstrøg. Men a...
Læs mere

Maga Bo

Maga Bo/ Foto

Dj som verdensmusikkens antropolog

Udskriv Udskriv
Jan Samuelsen

Maga Bo er en ny type af verdensmusiker. Hans metode kan bedst sammenlignes med en antropologs eller en opdagelsesrejsendes. Med sin harddisk recorder under armen rejser han verden tynd og indsamler lokal musik. Optagelserne mikser han derefter uortodokst sammen med et urbant krydderi af rap, dub og electronica. På hans seneste album findes således indsamlinger fra bl.a. Senegal, Sydafrika, Zanzibar, Marokko, Egypten og Kenya.

 

Maga Bo er først og fremmest globaliseringens verdensmusiker, der konstant skærer nye brikker til sit stadigt voksende musikalske puslespil.

 

Nuvel, Maga Bo arbejder fra Rio de Janeiro Brasilien, men det er hele verdens lokale og traditionelle musik, som danner grundlag for hans mix. I Maga Bos musik møder man f.eks. nordafrikansk raï, brasiliansk samba, sydafrikansk kwaito og indisk/pakistansk bhangra. Disse mere eller mindre traditionelle stilarter ryster Maga Bo sammen i sin shaker, hvori han i forvejen har tilført alskens klubgenrer: jungle, hiphop, electronica og dub. På sin seneste plade ”Archipelagoes” fra 2008 har Maga Bo et hårdt line up af gæsterappere og sangere fra hele verden, f.eks. Xuman fra Dakar (Senegal), marokkanske Bigg og K-Libre og Mr. Catra fra Brasilien.

 

Men hvilken slags musiker er Maga Bo? Er han en dj, der hører til på svedige dunkende natklubber, eller er han et bud på, hvordan globaliseret musik lyder i det nye årti?

Maga Bo siger selv i et interview, som du finder her på siden, at:

 

”Computeren er måske blevet det mest universelle folk-instrument, der findes.”

 

Det er da også Maga Bo og ligesindede fusions-verdensmusikere, der af mange betegnes som vor tids fornyere – ikke kun som fornyere af verdensmusikken, men også som nogle, der giver nye impulser til mainstream-scenen. Det er også derfor, at Maga Bos koncert-CV tæller nogle af verdens mest betydningsfulde festivaler og hotteste klubber i London, New York og Berlin.

 

Maga Bos mangefarvede syn på musik er også udgangspunktet for hans kritik af begrebet ”verdensmusik”. For ham er ordet ene og alene en kommerciel størrelse, der bruges til fejlagtigt at kategorisere al musik, der ikke er populærmusik fra Europa og Nordamerika.

 

Besøg Maga Bos hjemmeside: http://www.magabo.com

søg:
audio
Maga Bo - Nqayi - feat Teba
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Maga Bo/ Brasilien - interview
 
tværgående temaer
Boogaloo: Fusion mellem Latinamerika og Vesten
I videointerviewet med det colombianske orkester Choc Quib Town her på sitet fortæller bandet om, h...
Læs mere