artikler
Edith Tamayo: Mexico-Danmark tur-retur
Udgivelsen Patita Salada var en af de store overraskelser i det forløbne år (2011, red.). Her var e...
Læs mere

Musik fra Mexico – en kort oversigt

Edith Tamayo

Musik fra Mexico – en kort oversigt

af Torben Holleufer

Mexico er et enormt land. At tale om en musik, der er specielt repræsentativ, vil være umuligt. I nord grænser landet op til USA og består overvejende af ørken. Mens mod syd, hvor landet grænser op til Guatemala og Belize, taler vi om regnskov. 60 % af en befolkning på over 100 millioner er såkaldte mestizer, altså af indiansk og europæisk afstamning. Ud over spansk er der 61 forskellige sprog inden for landets grænser.

 

Skal man søge stereotyperne, så vil de fleste nok pege på de sombrero-prydede mariachi-musikere, som da også har været fast inventar i alskens film, der skulle illudere Mexico. Jeg vil dog her forsøge at gøre det mere nuanceret:

 

Són:

Det er ikke kun Cuba, som har patent på udtrykket són. Mexicansk són findes i op imod ti former.

Blandt de mest kendte er Sones Jaliscienses (són fra Jalisco) – som er grundlaget for mariachi-musikken, og Sones Jarochos (són fra Veracruz) – som er fra Den Mexicanske Golf og har en kraftig afrikansk påvirkning. Tænk på den kendte ”La Bamba”, som Ritchie Valens populariserede i 1958, og som fik et kæmpe comeback med Los Lobos. I den oprindelige form er det typisk Sones Jarochos fra Veracruz i Mexico!

Endvidere er der Són Huasteco, som er fra samme område, og Sónes de Arpa Grande – ordet ”arpa” hentyder til de store harper, der bruges sammen med violiner og guitarer. Són er fortrinsvis musik, der spilles blandt mestizer, men også enkelte indianerstammer har deres egen són. Den berømte sangerinde Lila Downs, som både er stor i Mexico og USA, er en af de mest kendte repræsentanter for stilen Sones Istmeños.

 

Ranchera:

Nok den mest populære musik, altså sammen med den fra Colombia importerede cumbia. Man siger, at den første diva inden for genren var Lucha Reyes (1906-44), som i livsstil kunne sammenlignes med Billie Holiday. Hun sang ranchero-mariachi og lagde i sine tekster ikke skjul på sin alkoholisme. Hun døde af en overdosis medicin og tequila, bare 38 år gammel, men især hendes hit "Guadalajara” regnes nærmest som Mexicos anden nationalmelodi. Ranchera indeholdt i sin oprindelige form en mængde komplicerede rytmer, men er i dag især kendt for sin stærkt følelsesladede form, en slags mexicansk blues. De store sangere er Astrid Hadad og afdøde Maria de Lourdes (1939-97), Amalia Mendoza (1923-2001) og Lola Beltrán (1932-96).

 

Norteño:

Vi befinder os helt oppe ved Rio Grande (Rio Bravo på mexicansk). I centrum er trækharmonikaen, som kom fra Bøhmen (del af Tjekkiet), hvorfra folk kom for at arbejde i minerne. I 1950’erne var den europæiske polkamusik blevet blandet med traditionel duetsang fra Nordmexico samt med danse som vals, mazurka og den specielle mexicanske variant af skotsk dans, kaldet chotis.

Norteño er kendt for sine frække tekster, og for at hylde den lille mand eller den småkriminelle. Ofte med sjove og ironiske drejninger. De store grupper er især Los Tigres del Norte og Los Cadetes del Norte, ligesom Flaco Jiminez – der blandt andet har arbejdet med Ry Cooder – er fantastisk.

 

Banda:

En musikstil, som er populær og stammer fra Sinaloa, Edith Tamayos hjemstat. Fra selve byen, hvor hun voksede op, nemlig Mazatlan, findes bigbandet Banda del Recodo. Musikken tager sit udgangspunkt i blæserorkestre fra Balkan og Tyskland, og i den nuværende form spiller de en lang række stilarter fra norteño polkas over ranchera til salsa, merengue og cumbia. Musikken har spredt sig til hele landet, og med den er fulgt et væld af nye danse.

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Systema Solar/ Colombia - interview
 
tværgående temaer
Musik + globalisering = verdensmusik?
Hvornår er noget verdensmusik, og hvornår er det noget andet? Hvornår taler vi f.eks. om folkemusik...
Læs mere
Musik i globaliseringens tidsalder
I denne artikel tager vi et kig ud i musikkens globaliserede verden. For ligesom verden er blevet m...
Læs mere
Undervisningspakke – Systema Solar
Denne undervisningspakke har fokus på det colombianske orkester Systema Solar. Med udgangspunkt i d...
Læs mere
Undervisningspakke – Kiran Ahluwalia
Denne undervisningspakke har fokus på den indisk/canadiske musiker og sanger Kiran Ahluwahlia. Med ...
Læs mere